Groep 8

Van harte welkom op onze klassensite

 

Hier kunt u allerlei informatie vinden over onze groep en de leuke foto's van de verschillende activiteiten van dit schooljaar bekijken. We gaan er samen een heel leerzaam jaar van maken.

Langs deze weg wens ik alle kinderen een mooi en succesvol jaar toe in groep 8.

Veel lees en kijkplezier.

 

Juf Shanti

 

 

BERICHTEN

25 jun 2020 - Laatste dag van groep 8 op de SGS
Vandaag zwaaien de leerlingen af. Lieve leerlingen bedankt voor de mooie jaren op de SGS.


22 jun 2020 - Activiteitendag en -avond
Afgelopen vrijdag hebben de leerlingen in het kader van 'afscheid groep 8' deelgenomen aan een activiteitendag en -avond. Tot groot genoegen van ons allen waren alle leerlingen aanwezig.

Het dagprogramma werd geleid door meester Thijs en juf Shanti, voor het avondprogramma waren ook de andere leerkrachten van onze school aanwezig. De dag begon met spelletjes in het Beatrixpark tot een uur of 1. Na een sanitaire stop op school ging de trip door naar het centrum. Daar hebben wij genoten van een heerlijke lunch met heerlijke toetjes etc. Rond een uur of 4 ging de reis terug naar school. Op school hebben enkele leerlingen geholpen bij het bereiden van het diner. Leerlingen hebben zelfstandig wraps gemaakt. Heerlijk!!!

Na een heerlijk diner begon de bonte avond met mooie acts van de leerlingen. Hierbij hebben wij kunnen genieten van de talenten van de leerlingen. De avond werd rond 23.30 uur afgesloten met een disco en verstoppertje in en rondom de school. 

Al met al kunnen we spreken van een bijzonder mooie dag/ avond.


22 jun 2020 - Skeeleren
De leerlingen hebben vandaag onder deskundige begeleiding geskeelerd. Uiteraard werden hierbij de veiligheidsmaatregelen nauw nageleefd z.a. knie- en elleboogbeschermers en niet te vergeten een helm op het hoofd. Onder de leerlingen waren er genoeg doorgewinterde skaters en ook beginners. De beginners hebben gebruik gemaakt van hulpmiddelen om het skeeleren onder de knie te krijgen. Dit is natuurlijk niet mogelijk na 1 les. Maar oefenen baart kunst, dus blijven oefenen ....


09 jun 2020 - Afscheidsdansje
De leerlingen bereiden het laatste dansje voor op de SGS


04 jun 2020 - WALL OF FAME compleet

WALL OF FAME, hele groep


25 mei 2020 - Wall of fame
Het jaar 2020 wordt hoe dan ook een bijzonder jaar voor de leerlingen.

De musical wordt bijvoorbeeld in een andere vorm gegoten. 

De afscheidsavond uiteraard ook. Informatie hierover volgt nog.

Om het afscheid van deze bijzondere lichting leerlingen toch zo speciaal mogelijk te maken, hebben we een WALL OF FAME gemaakt.

 

Zie een voorproefje op onderstaande foto

Andere acties omtrent het afscheid van groep 8 volgen nog..........

 


15 mei 2020 - Terug op school
Wat fijn dat jullie er zijn!

 

De scholen zijn weer begonnen en de leerlingen zijn erg enthousiast om weer aan 

de slag te gaan. De social distancing wordt in de klas prima nageleefd, met een halve groep. De hygiene voorschriften worden optimaal gevolgd.

De leerlingen willen graag starten met het oefenen van de musical!

 

 


23 apr 2020 - Bevrijdingsdag

Verslag bevrijdingsdag

Nikolina Culafic, groep 8

 

Op 5 mei vieren we bevrijdingsdag en vieren we feest. Om de vijf jaar krijgen we ook een vrije dag van school. Maar, waarom vieren we bevrijdingsdag en waarom is dit belangrijk?

Op 5 mei 1945 was de tweede wereldoorlog in Nederland voorbij en Nederland was bevrijd. De tweede wereldoorlog duurde van 1940 tot 1945. Dit was een vreselijke oorlog, waarin miljoenen mensen zijn vermoord. Joden werden in die tijd steeds meer gediscrimineerd en deze discriminatie ging steeds een stapje verder.

Joden moesten een jodenster dragen en moesten in bepaalde wijken wonen.

Steeds meer vrijheden werden afgepakt, totdat ze zelfs naar concentratiekampen moesten en daar werden vermoord. Gelukkig werd Nederland op 5 mei in 1945 bevrijd en sindsdien vieren we op 5 mei bevrijdingsdag.

 

Op 4 mei is er de dodenherdenking met twee minuten stilte om acht uur 's avonds. De oorlog is 75 jaar geleden gestopt. Waarom nog steeds herdenken en waarom nog steeds vieren?

Wat er in de tweede wereldoorlog is gebeurd is niet voor te stellen en we moeten leren van de geschiedenis. Door op 4 mei de doden te herdenken, denkt iedereen weer aan die vreselijke tijd en denkt iedereen ook weer, dat we dit nooit meer mogen laten gebeuren.

Op 5 mei vieren we dat we dat de tweede wereldoorlog is afgelopen, maar we vieren ook onze vrijheden. Deze vrijheden moeten we beschermen. Daarom is bevrijdingsdag een van de belangrijkste gedenkdagen. Daarom is het ook belangrijk om dit te blijven vieren.


09 apr 2020 - Pasen
Verslag geschreven door Anusha Sewgobind

 

Wat is Pasen?

 

Pasen is het belangrijkste Christelijke feest. Christenen vieren dat Jezus opstaat uit de dood, nadat hij gekruisigd en begraven is. Pasen is het feest van de opstanding: Jezus heeft het goed gemaakt tussen God en de mensen. Er is vergeving van alle zonden en schuld mogelijk, omdat Jezus deze schuld op zichzelf nam toen hij stierf aan het kruis. Omdat Jezus de dood overwon en weer opstond, heeft de dood niet meer het laatste woord. Hij was de eerste die voor altijd terugkwam uit de dood.

 

De lente en zijn kleuren

 

Pasen is feest van leven uit de dood, nieuw leven! Daarom wordt het feest ook toepasselijk in de lente gevierd, het seizoen waarin nieuw leven ontspringt. Pasen duurt twee dagen en wordt gevierd op een zondag en maandag.

 

Met Pasen zie je veel de kleur geel. Dit is niet toevallig. Veel voorjaarsbloemen hebben de kleur geel, zoals, narcissen, krokussen en primula's. Ok het stuifmeel in de bloemen is geel gekleurd. Daarnaast is de dooier van eieren ook geel, net als de kuikentjes. Allemaal nieuw leven! Ook zien we op de paastafel boterlammetjes, lentetakken, konijntjes en nepkuikentjes.

 

De paashaas

 

Het verstoppen van eieren hebben we te danken aan een oude gewoonte van de boeren om eieren in de akkers te begraven om deze vruchtbaar te maken. Veel kinderen gaan ook eieren zoeken met Pasen. Die zijn dan verstopt door de paashaas. De mythe van de paashaas komt oorspronkelijk uit Duitsland. Het verhaal gaat over een klein meisje uit de Germaanse Teutonenstam. Zij vond een gewond vogeltje en ze bad tot de godin Ostara om hulp. Toen Ostara verscheen, zag ze dat het vogeltje erg gewond was en veranderde het in een haas. Aan het meisje vertelde ze dat de haas voortaan één keer per jaar terug zou komen om gekleurde eieren te leggen.


07 apr 2020 - Hanuman jayanti 2020

De leerlingen hebben in het kader van de viering van Hanuman jayanti hier een verslag over gemaakt. Hieronder volgt er een verslag:

 

Hanuman Jayanti

Hanumans’ geboortedag wordt gevierd op Hanumaan Jayanti.

Hanuman Jayanti is de viering van de geboortedag van de apengod Hanuman, de trouwe dienaar en devotee van Ram uit het verhaal de Ramayana.

Dit wordt in India gevierd op de 15e dag van de lichte maanhelft van de maand Chaitra,  wanneer het volle maan is. 

Daardoor varieert de datum afhankelijk van de maanstand.

Bij de Hanuman Jayanti worden er rituelen gehouden en worden er kirtan’s en bhajans/lofzangen gezongen ter ere van Hanuman. 

En natuurlijk wordt de Hanuman Chalisa ook gezongen.

De geboortedag van Hanuman wordt gevierd, en mensen vragen om zijn bescherming en zegening. 

De vieringen beginnen met bij zonsopgang, omdat Hanuman toen is geboren.

Jay Autar

 
 

01 apr 2020 - Waardering
Met onderstaande hartjes betuigt groep 8 haar waardering voor alle medewerkers in de zorg. Ook willen wij eenzame ouderen met deze hartjes een hart onder de riem steken in deze moeilijke tijd! Wees hoopvol want na regen komt zonneschijn....

 


11 mrt 2020 - De holiviering
De holiviering op school was tezamen met een groot aantal ouders een enorm succes. Er waren optredens van de leerlingen, waaronder het holiverhaal.

Het holiverhaal is in toneelvorm opgevoerd. De boodschap van het verhaal: de overwinning van het goede over het kwade komt uiteraard duidelijk naar voren in het toneelstuk.

Na het toneelstuk hebben de leerlingen een holilied gezongen. Dit lied werd door een vader op de dhol begeleid. Verder hebben de leerlingen gedanst op twee Bollywoodnummers, waarin de danstalenten van de leerlingen enorm op de proef gesteld werden.

Wij kunnen met z'n allen terugkijken op een bijzonder mooie dag.

Langs deze weg wensen de leerlingen en de juf u allen een shubh Holi toe.

Hieronder volgen er enkele foto's


04 mrt 2020 - Schoolvoetbal
De leerlingen van groep 7 en 8 doen mee aan het voetbaltoernooi van de Johan Cruijff foundation. Onze meisjes hebben vandaag gevoetbald. Ze hebben fantastisch gespeeld en hebben de wedstrijden echt op karakter gewonnen. Het samenspelen onderling, het er helemaal voor gaan, strijden tot het einde, dus niet opgeven, zijn allemaal elementen die wij gezien hebben bij onze dappere meisjes. Een enorm groot compliment voor ze!!

Zeker niet te verwaarlozen: enkele klasgenoten die vanaf de zijlijn de meisjes in het veld hebben gecoacht. Ook een groot compliment aan die kinderen.

Onze meisjes:

 


23 feb 2020 - Bliksemstage
De leerlingen hebben donderdag j.l. een ochtend stage gelopen, verdeeld over drie locaties. De locaties waren: woonzorgcentrum voor ouderen, Nusantara, Forddealer en Dirk van den Broek.

De leerlingen zijn op alle locaties warm onthaald en er bijzonder goed begeleid.

De leerlingen hebben nu een beeld, naar mijn idee hoe het er aan toe gaat in bedrijven, mogelijk een toekomstige werkplek!

Met trots heb ik onze leerlingen, met ogenschijnlijk gemak, een leuk praatje zien maken met de aanwezige ouderen in het woonzorgcentrum. Een groot compliment voor alle stagiaires uit groep 8.

Deze stage heeft ongetwijfeld een stukje bijgedragen aan actief burgerschap.

Hieronder volgen er enkele foto's


10 feb 2020 - Yoga
 6 februari 2020

Vandaag hebben de leerlingen yogales gehad van juf Susan in ons yogalokaal.

De leelingen hebben wat rek- en strekoefeningen gedaan.

Op bijzondere wijze is de Surya Namaskar geoefend, waarbij het bewaren van het evenwicht en je lichaam in een lijn krijgen van belang is. Bij sommige oefeningen was de uitdaging groot, maar de kinderen brachten er het goed van af.

Mede door de ademhalingsoefeningen gingen de leerlingen helemaal zen terug naar de klas.


06 feb 2020 - Boekproeverij
 4 februari

De leerlingen hebben vandaag mogen 'proeven' van een groot aantal splinternieuwe boeken, die door de school zijn aangeschaft.

Juf Els van de nieuwe bibliotheek heeft deze boeken geintroduceerd door op bijzondere wijze enkele fragmenten uit de boeken voor te lezen.

De leerlingen zijn ontzettend enthousiast om de boeken te gaan lezen. Er is een grote run ontstaan voor de populaire boeken.

Dat is natuurlijk een fantastische ontwikkeling, want daar doen wij het immers voor.

 

 

 


25 jan 2020 - Adviesgesprekken
De leerlingen zitten midden in de toetsperiode.

Komende week worden de laatste toetsen gemaakt. Als alle gegevens verwerkt zijn, worden de adviezen besproken. In de week van 10-14 februari zullen de gesprekken plaatsvinden met ouders en leerlingen.


16 jan 2020 - M toetsen
Cito M toetsen januari- februari 2020

Datum

 

Vak/ Onderdeel

Tijd

 

Maandag 20-01-2020

 

Rekenen deel 1

 

 

9.00-10.00 uur

 

Maandag 20-01-2020

 

Spelling woorden Start

 

 

10.45-11.30 uur

 

Dinsdag 21-01-2020

 

Studievaardigheden deel 1

 

 

9.00-10.00 uur

 

Dinsdag 21-01-2020

 

Spelling Werkwoorden start

 

 

10.45-11.30 uur

 

Donderdag 23-01-2020

 

Begrijpend lezen Start

 

 

9.00-10.15 uur

 

Donderdag 23-01-2020

 

Woordenschat deel 1

 

 

10.45 -11.45 uur

 

Vrijdag 24-01-2020

 

 

Rekenen deel 2

 

9.00-10.00 uur

 

Vrijdag 24-01-2020

 

Spelling woorden V1/ V2

 

 

10.45-11.45 uur

 

Maandag 27-01-2020

 

 

Begrijpend lezen V1/ V2

 

9.00-10.00 uur

 

Maandag 27-01-2020

 

 

Spelling werkwoorden V1/ V2

 

10.45-11.45 uur

 

Dinsdag 28-01-2020

 

Rekenen deel 3

 

 

9.00-10.00 uur

 

Dinsdag 28-01-2020

 

 

Woordenschat deel 2

 

10.45-11.45 uur

 

Woensdag 29-01-2020

 

 

Studievaardigheden deel 2

 

 

9.00-10.00 uur

 

Donderdag 30-01-2020

 

Rekenen deel 4

 

 

9.00-10.00 uur


07 jan 2020 - Reis door de Gouden Eeuw
Het bezoek aan het Rijksmuseum was een enorm educatief succes:

Uiteraard is de museumles gestart bij het beroemdste schilderij van kunstschilder Rembrandt Van Rijn, de Nachtwacht. Rembrandt heeft minimaal een jaar nodig om dit schuttersstuk te schilderen. Momenteel is er onderzoek gaande om onder andere te achterhalen welke schildertechnieken Rembrandt toegepast heeft.

Het schilderij dat ook veel indruk heeft gemaakt, is het Melkmeisje, van Johannes Vermeer

Hierboven staat er een werk van Ferdinand Bol, die onze machtige zeeheld luitenant-admiraal Michiel de Ruyter heeft geschilderd.

Dit is enkel een minimale greep uit de collectie van het Rijksmuseum.

Al met al een bijzonder leerrijke ervaring voor de leerlingen


24 dec 2019 - Kerstviering op school
De kerstviering op school was erg gezellig.

Langs deze weg wensen alle leerlingen en de juf u allen fijne feestdagen en een fantastisch 2020 toe.


15 dec 2019 - Kerstkaarten etsen
De leerlingen hebben afgelopen week een workshop 'etsen' gevolgd, verzorgd door een kunstenaar. Ze hebben hierbij kerstkaarten gemaakt met behulp van deze, voor de leerlingen nieuwe, techniek.

Het begon met het maken van een tekening, die vervolgens overgekrast is op een hard plaatje. Dit plaatje is daarna ingerold met waterstoffluoride. Het plaatje wordt geveegd met een doekje, waarna het in de drukpers op papier is afgedrukt.

De leerlingen hebben mooie, bijzondere kerstkaarten geëtst. Hieronder volgen er enkele foto's van het proces bij het etsen:

 


05 dec 2019 - Sinterklaasviering op 5 december
De Goedheiligman heeft vandaag de school bezocht en is groots onthaald door alle leerlingen. Ook is hij even in de groep geweest.

Alle leerlingen hebben hun best gedaan om mooie surprises te maken voor elkaar.

We kunnen terugkijken op een gezellige dag


30 nov 2019 - Sinterklaasviering
A.s. donderdag vieren wij de verjaardag van de Goedheiligman op school. We maken hierbij surprises voor elkaar. De surprises dienen uiterlijk 3 december op school te zijn.

Op 5 december, tijdens het feest, krijgen de leerlingen speculaas, pepernoten en een stukje fruit te eten en ze krijgen chocomel/ limonade te drinken. Het feest duurt tot 12.45 uur.

 


24 nov 2019 - Metriekstelsel
Groep 8 is bij rekenen bezig met het metriekstelsel.

Uit allerlei onderzoeken blijkt dat het onderzoekend leren leerlingen helpt in het begrijpen van met name abstracte onderdelen van rekenen, doordat ze het zelf ervaren, samenwerken en oplossingen bedenken.

Onze leerlingen zijn onderzoekend bezig geweest met concreet materiaal met de volgende onderdelen: inhoud, referentiematen, gewicht en het omrekenen naar een andere maat. Ook hebben de leerlingen allerlei afstanden geschat en daarna gemeten.

Hieronder volgen enkele foto's van deze activiteiten:

 

 


17 nov 2019 - Excursie Stad en Natuur
Afgelopen dinsdag hebben wij een excursie gehad naar een 'beter leven kippen' boerderij in Lelystad. De reis  er naar toe was bijzonder, omdat het met een antieke Amerikaanse schoolbus was.

De leerlingen hebben kunnen zien en ervaren hoe kuikens op een boerderij leven en groeien. Wij hebben uitleg gekregen over hoe de boer CO2 uitstoot beperkt. Denk hierbij aan het gebruik van mest voor de planten geproduceerd door de eigen kippen, de kippen eten het graan dat verbouwd wordt op de eigen landbouwgrond etc.

Hieronder volgen enkele foto's van de leerzame ochtend:


08 nov 2019 - Nationaal Schoolontbijt
Begin de dag met een ontbijtje

Begin de dag met een lach

Want wie vrolijk is in de morgen

Die lacht de hele dag

 

Het Nationaal Schoolontbijt

De dag starten met een gezond ontbijt geeft je vijf voordelen.

Dit zijn de vijf vuistregels:

1. Ontbijten geeft je energie

2. Ontbijten levert voedingsstoffen

3. Ontbijten helpt je stoelgang

4. Ontbijten houd je gezond

5. Ontbijten is lekker en gezellig

 

Afgelopen donderdag hebben de leerlingen genoten van een heerlijk en gezond ontbijt op school. Hieronder volgen enkele foto's

 

 


03 nov 2019 - Leerlingenraad Halloween
De leerlingenraad bestaat uit zeven leerlingen, waarvan vier uit groep 8 en drie uit groep 7.

De vertegenwoordigers uit groep 8 zijn:

Abdullah (voorzitter)

Raya (secretaris)

Demian (penningmeester)

Sara (lid)

De leerlingenraad heeft onlangs een spetterende Halloween spelletjesdag georganiseerd. De leerlingen van alle groepen hebben hieraan deelgenomen en hebben ook ontzettend genoten.

Langs deze weg wil ik alle leden van de raad een enorm groot compliment geven voor het voorbereiden, het begeleiden en tot een succesvol eind brengen van de activiteiten. 'Keep up the good work'

Hieronder staan enkele foto's van de aciviteiten

 

 


28 okt 2019 - Subh Diwali
Alle leerlingen uit groep 8 en de juf wenst u allen een Subh Diwali toe. Moge Lakshmi mata u rijkelijk zegenen met al het goeds.

 


13 okt 2019 - Voorleeswedstrijd/ Afsluiting Kinderboekenweek
Wij hebben de Kinderboekenweek afgesloten met een spannende voorleeswedstrijd.

De winnaar van groep 8 is Mohammed. Hij heeft een stukje voorgelezen uit het schitterende boek 'Lampje'. Uiteraard blijft het stimuleren van de leerlingen om te lezen het hoofddoel. Hetgeen erg belangrijk is voor hun (taal)ontwikkeling.

Hieronder staan enkele foto's van de voorleeswedstrijd op school.

Deze werd fantastisch gepresenteerd door Raya en Yadavi.

 


07 okt 2019 - Gezond tussendoortje
Gezond eten, dus gezonde tussendoortjes en dagelijks wat beweging passen in een gezonde lifestyle. Om de leerlingen hierin te ondersteunen, hebben ze vandaag zelf gezonde tussendoortjes 'gefabriceerd' en er lekker van gesmuld.

Hieronder staan enkele foto's van de tussendoortjes

 

   

03 okt 2019 - Opening Kinderboekenweek
De opening van de Kinderboekenweek is een feit. Tijdens de feestelijke opening hebben we mogen genieten van een bijzonder toneelstuk van de leerlingen, genaamd: de boekenbus, waarin het lezen op speelse manier gestimuleerd wordt.

Wij wensen alle kinderen veel leesplezier toe.

 

 


22 sep 2019 - Workshop Voorleeswedstrijd
Om het lezen en het voorlezen te stimuleren, hebben de leelingen een workshop hierover gevolgd door onze leesconsulent Els.

De leerlingen hebben genoeg tips gekregen om bijvoorbeeld: het juiste boek te kiezen, de aanpak bij het lezen te bepalen etc.

Het is van groot belang dat de kinderen plezier hebben in het lezen.

Hieronder volgen er enkele foto's van die workshop.

 

 

 


03 sep 2019 - Viering Ganesh Chaturthi
Maandag 2 september j.l. hebben wij Ganesh Chaturthi gevierd op school. Aangezien onze school genoemd is naar God Ganesha is deze viering bijzonder speciaal voor ons.

De leerlingen hebben zelf kokosballetjes gemaakt en er lekker van gesmuld.

Hieronder volgen er enkele foto's van het mengen, rollen en uitdelen van de balletjes.

 


01 sep 2019 - Welkom in groep 8
Beste ouders en leerlingen,

 

Welkom op de website van groep 8.

Langs deze weg wens ik een ieder een mooi en succesvol schooljaar toe.

 

Met vriendelijke groet,

 

Juf Shanti