Nieuws

08 juli 2020

Keti Koti

Onze school in Amsterdam viert jaarlijks het Keti Koti-feest, ter gelegenheid van de afschaffing van de slavernij. Hieronder treft u het artikel aan dat naar aanleiding hiervan in diverse media is verschenen. 
Preview foto
Keti Koti: het is belangrijk om er over te praten

 

Afgelopen week is op de Shri Laksmi School (SLS) in Amsterdam Keti Koti gevierd, het feest in verband met de herdenking van de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863. Vanwege de corona-pandemie was het niet zo uitbundig als in vorige jaren. “Deze keer is een video afgedraaid voor de verschillende groepen en we hebben er vooral over gepraat”, zegt Sharla Thakoerdat, adjunct directeur.

     

Amsterdam -  Mevrouw Thakoerdat kan zich de jaren herinneren dat ouders van creools-Surinaamse kinderen (bijna 60%) op de SLS op 1 juli in een kotomisi (creools –Surinaamse klederdracht) de school bezochten en vertelden over de betekenis van dit feest voor alle Surinamers. Keti koti betekent verbroken ketens en verwijst naar de boeien waarmee de mensen die tot slaaf waren gemaakt zijn vastgezet. Ze werden - vaak door middel van fysiek geweld – gedwongen om te werken, onder meer op de suiker, hout -en koffieplantages van de Hollandse plantage-eigenaren in Suriname.

 

“Het doet me goed dat dit bevrijdingsfeest ook hier op de SLS gevierd wordt”, zegt klasse-assistente Priscella Massé. “Ik vind dat we één zijn en dat we elkaars cultuur respecteren. Dat voel ik hier op deze school.” Ze is zelf van creools-Surinaamse afkomst, is pas zes maanden in Nederland en heeft na een gesprek met directeur Mathoera meteen haar twee kinderen op de SLS ingeschreven. Toch plaatst ze een kanttekening bij het vieren van keti koti. “De keten is nog niet helemaal verbroken. We moeten er aan blijven werken zodat hij helemaal doorgesneden wordt. Maar we zijn in ontwikkeling en ik vertrouw er op dat het met ons nog beter gaat.”

 

De elfjarige Tavincio van SLS kan zich voorlopig daar niet echt druk om maken. “Ik vier keti koti elk jaar. Ook thuis”, zegt hij. “We gaan meestal naar het Oosterpark. Dit jaar niet vanwege corona en dat vind ik jammer.”

 

Rashawn had zich eigenlijk ook verheugd op de viering dit jaar op SLS en heeft mooie kleding aangetrokken. “Maar we mochten deze keer ook spelletjes spelen in de groep. Dat vond ik wel leuk”, zegt hij.

 

Voor Chevailly is het gewoon een dag om leuke dingen te doen en lekker te eten. “Ik vind nasi lekker”, onthult ze.

 

Kimora uit groep zeven vindt 1 juli – de dag van keti koti – een speciale dag. ”Het is belangrijk om erover te praten want het is de afschaffing van de slavernij”, zegt ze uitdrukkelijk.

 

“Ik was niet echt blij toen ik doorkreeg hoe ze de mensen behandelden tijdens de slavernij”, zegt Precious. Haar stem klinkt bedrukt. Blijkbaar trekt ze zich het lot van haar voorvaderen op deze dag persoonlijk aan. Maar plotseling is ze weer opgewekt. “Ik vind het goed dat de SLS hier aandacht aan besteed”, besluit ze.